Foto genomen op 5 maart 2009

dinsdag 9 december 2008

Oefening 24 Truc en voortgang 22 Staan blijf

Vandaag ben ik begonnen met het trainen van een andere oefening namelijk; truc. In dit level mag je alleen gebruik maken van shaping. D.w.z. je mag je hond niet lokken in de juiste positie met je hand o.i.d., je mag alleen het gedrag wat de hond uit zichzelf aanbiedt gebruiken en dat clicken.

Ik heb ervoor gekozen om Tom te leren de deur dicht te doen. (Handig!)
Tom kent al de neustarget (iets aanraken met je neus), dus ik heb toen een stukje karton gepakt en dat in mijn handen gehouden en Tom raakte dat heel snel vol enthousiasme aan. Daarna heb ik het op de deur geplakt terhoogte van zijn neus en Tom bleef het met zijn neus aanraken!

Het grappige is, Tom kent ook de poottarget (dat je met je poot ergens op moet staan/slaan), en Tom deed dat dus hier ook. Hij sloeg met zijn poot tegen het stukje karton op de deur en de deur was meteen dicht! Heel goed gedaan... maar hoewel dit natuurlijk heel snel gaat, wil ik liever dat Tom het met zijn neus doet, zodat hij de deur niet gaat beschadigen.

Ik ben benieuwd hoe snel Tom dit verder op gaat pakken.
Ik ben begonnen met de deur iets open waar Tom zachtjes met zijn neus tegen de deur aandrukt, de volgende stap is dat Tom met zijn neus steeds iets harder tegen de deur gaat drukken zodat de deur ook echt dichtgaat. Als dit goed gaat ga ik de deur steeds een stukje meer open doen. (Daarna volgt nog als de deur helemaal openstaat, dan moet Tom er omheen lopen en nog het commando toevoegen).

De oefening staan en blijf (zit en blijf met betasten) heb ik vandaag weer even geoefend bij een schoolplein met een jong meisje. (hetzelfde meisje als pas). Ik ben erg blij dat ze wil helpen! En als we dit vaak gaan oefenen komt het echt goed! Ik denk alleen dat ik de volgende keer beter niet bij het schoolplein kan gaan staan want ik was aan het oefenen met Tom en dat meisje en er liepen teveel kinderen in de omgeving rond. Ik merkte dat Tom er teveel door werd afgeleid.

Maar het ging heel goed. Tom sprong maar een keer op, de tweede keer stond hij alleen op en snuffelde aan haar handen! Toch al een hele vooruitgang!!!

Today I have started to train the trick. I am training Tom to shut the door! He already touches the target that I taped on the door with his nose! (He also did a paw target once, but I don't want him to shut the door with his paw, so I didn't click that. I also have been training on the stand stay (sit stay examination) and Tom jumped up once, the second time he stand up and sniffed her hands, but this is already a great improvement! We will keep training this

1 opmerking:

Bex and the Bookends zei

Keep at it Tom! You're doing great!