Foto genomen op 5 maart 2009

woensdag 1 april 2009

Clickertraining basiskennis 2

Verschillende manieren die wij kunnen gebruiken in onze training:

-Shaping
-Vangen van gedrag
-Uitlokken
-Fysieke druk

Shaping
Je zoekt naar gedrag dat de hond al uitzichzelf vertoont en daar haak je bij aan. Je wilt bijvoorbeeld dat je hond 'ja' knikt, dan wacht je tot de hond zijn kop beweegt en clickt dat, dan kun je gaan clicken voor een kleine hoofdbeweging naar beneden. Je gaat met hele kleine stapjes richting het gedrag dat je voor ogen hebt.

Vangen van gedrag.
Zodra de hond het gedrag laat zien wat jij wilt zien, click je. Uiteindelijk zal de hond dit gedrag vaker laten zien. En kun je het op commando gaat zetten.
Je kunt je hond op deze manier leren om op commando te buigen, zich uit te rekken, te niezen, zich uit te schudden, maar je kunt deze manier ook gebruiken voor de meer 'handige' gedragingen zoals zit, af, rustig liggen in zijn bench/op zijn kussen. Je clickt je hond zodra hij het gewenste gedrag laat zien. Dit is een hele makkelijke manier van training. Je kunt dit elk moment van de dag toepassen. Voor een normale huishond heb je hier bijna al genoeg aan.

Uitlokken van gedrag.
Je gebruikt voer of een speeltje om gedrag uit te lokken.
Meestal wordt je als puppy eigenaar geleerd om je hond te laten zitten door een brokje in je hand te nemen en die voor de snuit van de hond te houden en dan naar boven te bewegen. De hond zal proberen het brokje te volgen en gaat dan automatisch zitten. Dit werkt echt. Alleen is het aan te raden dit niet te vaak te doen. (Liefst helemaal niet, en anders maximaal 3 keer achter elkaar en dan over te gaan op shaping) Want je hond leert er niet zo veel/snel van. Hij volgt immers alleen maar het brokje. En voer is het allerbelangrijkste.

Je kunt dit vergelijken met dat je in een auto zit en je weet zelf de weg niet hoe je moet rijden en dat iemand dan aanbiedt om voor je te rijden zodat je hem alleen maar hoeft te volgen. Je rijdt de weg terwijl je continue gefocused bent op je voorganger. Kun je de volgende keer de weg zelf vinden? Hoogstwaarschijnlijk is dat erg lastig want je hebt voornamelijk gelet op de bumper van je voorganger. Je wilt hem volgen, hem niet kwijtraken.

Er zit nog een grote valkuil aan het uitlokken van gedrag.
Wat doe je als de hond niet reageert op je commando zit, je pakt het brokje en lokt hem. Op deze manier beloon je (onbedoeld) het niet reageren op je commando.
Je kunt zo ook een hond krijgen die niet reageert tenzij je een brokje in je hand hebt. Je kunt dit dus beter nooit doen!

Ook hebben we de neiging om onze gebaren groter en groter te maken wanneer de hond niet reageert. Zoals bijvoorbeeld met het afcommando. De hond reageert niet op ons handgebaar (alleen de pols beweegt) we maken de beweging groter en groter in de hoop dat de hond gaat reageren. Uiteindelijk maken we zo'n grote beweging dat we met onze handen bijna de grond aanraken. Hoewel dit er leuk uitziet :) is dit niet zo'n goede manier van training...

Fysieke druk.

Je gebruikt fysieke druk om gedrag te laten ontstaan. Bijvoorbeeld: we drukken op de kont van de hond omdat hij moet gaan zitten. We trekken aan de poten van de hond om hem te laten liggen. Dit komt meer voor in 'ouderwetse' hondentraining.

Geen opmerkingen: