Foto genomen op 5 maart 2009

zaterdag 22 november 2008

Huiswerk

Deze week wil ik (verder) gaan werken aan de volgende oefeningen.

Oefening 2 Raakvlakken
De hond moet over een plat vlak (plank) lopen en wachten op een click op of vlak na het 'af' contact. (het raakvlak). Je mag zelf kiezen wanneer je clickt, waar je dus op gaat trainen. Ik heb er voor gekozen om Tom te laten wachten met twee voorpoten op de grond en de twee achterpoten nog op de plank.

Ik heb er ook voor gekozen om dit gedrag te gaan shapen. Ik probeer Tom er dus niet over de plank te lokken. Maar hem zelf uit te laten puzzelen (met de hulp van de clicker) wat hij moet doen.

Op dit moment zijn we al zover dat hij met twee poten op de plank gaat staan. De volgende stappen zijn:
1 dat hij met drie poten er op moet gaan,
2 met vier poten op de plank
3 aanleren van de juiste manier van aanloop naar de plank,
4 lopen tot het eind van de plank
5 En dan kunnen we gaan beginnen met het aanleren van het raakvlak.
Maar zover zijn we nog lang niet.

Oefening 6 Af en blijf.
Het is de bedoeling dat Tom blijft liggen terwijl ik 5 meter wegloop en daar een minuut blijf staan en dat terwijl er iets is dat Tom af kan leiden.

Dit is eigenlijk geen probleem voor Tom. Tom blijft met gemak meer dan twee minuten bij mij in de keuken liggen als ik zijn eten aan het klaar maken ben. Als afleiding heb ik tot nog toe al getraind op lekkers. Dit leg ik dan vlak voor hem neer. Ik heb getraind met heen en weer lopen, om hem heen lopen. Ik heb ook al getraind met speeltjes waar ik mee loop te gooien. Hier wil ik nog mee verder gaan.
Ook de afstand wil ik meer gaan oefenen. Maar deze oefening gaat dus al heel goed. En wie weet slagen we binnenkort wel voor de test.

Oefening 7 Voet.
Hierbij moet de hond oogcontact blijven houden terwijl ik om mijn linkeras draai. Tom kent de oefening voet al van de kc en hij gaat nu al uitzichzelf meteen aan mijn linkerkant zitten en kijkt me dan aan van knap hé!
Maar het is de bedoeling dat hij mijn ogen blijft volgen en Tom gaat daar eigenlijk nog te snel voor. Dus daar zal ik nog wat op moeten trainen.
Vooral het punt waarop hij voor mij zit en mij aankijkt (de oefening oogcontact) en dat ik van hem weg kijk en hij mijn blik vast moet houden is erg lastig. Dit zal nog wel wat training gaan vragen.

Oefening 22 Staan en blijf voor onderzoek.
Voor dit level beginnen we te trainen met een hond die zit en blijft zitten terwijl er iemand is die op hem afloopt en hem over zijn kop en flanken gaat aaien....

Dit zal een hele moeilijke oefening worden voor Tom en mij, want Tom wil heel graag mensen staand begroeten en dan het liefst met een lekkere lebber over het gezicht.....

Ik ben begonnen met Tom zittend voor me (geen commando) en eerst het als een zit en blijf te oefenen. Om hem heen lopen. Daarna ben ik op hem afgelopen en hem even heel kort geaaid. Daarna wat langer aaien. Zodra Tom maar met een poot bewoog dan haalde ik hem uit de zit en wachtte totdat hij weer ging zitten en begonnen we weer opnieuw. Ik ben zelfs al in staat geweest (om zonder commando) naar hem toe te 'kruipen' en hem te aaien. Want Tom zal dit gedrag heel goed onder de knie moeten krijgen wil ik verder gaan oefenen met vreemden! (Het is niet de bedoeling dat ik iedere keer zit of blijf ga zeggen. Tom moet het zelf leren dat dit het beste gedrag is en later ga ik wel het commando toevoegen maar dat is meer achteraf, en dan is het de bedoeling dat je het commando ook maar een keer zegt. (Je bent anders geneigd iedere keer zit of blijf te gaan roepen terwijl de hond die iedere keer verbreekt.)

En als laatste:
Om te slagen voor level 3 moeten de oefeningen uit level 1 in een vreemde omgeving (waar je nooit hebt getraind) worden getest.

Ik heb al geoefend buiten met de oefening target, zit, af, zen en deze week wil ik me vooral gaan richten op het hierkom spel. Ik ga beginnen dit te oefenen met alleen Tom en mij maar het is nog leuker als ik daar andere mensen voor kan gaan vragen en dat Tom dan gaat rennen tussen mij en een ander. (Hierkomen is een feest!)


I want to focus on the next exercises.

1.The come game outside (level 1). First with just me. I will trow the treat away and Tom has to come back to me. In al different kind of areas. With distractions.

I think the most difficult thing is how to get Tom in the game in every area!

2.I also want to train the down stay in house (my normal trainingsarea) with distractions.

3.And I want to start the stand stay. (Sit stay for examination)

This will be a very very difficult thing for Tom. He wants to JUMP up to people! (This is why I don’t haven’t finished the ZEN (in the hand of a stranger) And I don’t know the come game with strangers…)

4.I have already been working on the finish this day and

5.I want to start with the contacts.

It could be to much but I will see how things are going. Some exercises will ask more training then others.

1 opmerking:

Bex and the Bookends zei

It sounds like you and Tom are making great progress! Thanks for making some posts in English so Molly and I can follow along!

Keep up the good work and let us know how that sit-stay for exam goes!!