Foto genomen op 5 maart 2009

woensdag 31 december 2008

Doe jij even de deur dicht? Would you please close the door?

Hier kun je zien hoe het gaat met het aanleren van het dichtdoen van de deur. (Trucje level 3)

Het moeilijkste voor Tom is als de deur helemaal openstaat en hij dus er eerst achterlangs moet om zo de deur dicht te kunnen gaan doen. Soms duwt hij aan de verkeerde kant van de deur... En dan krijgt hij het ook voor elkaar! Want dan veert de deur vanzelf wat meer dicht zodat hij hem dan makkelijk helemaal dicht kan doen... maar dat is niet zoals ik het hem wil aanleren.

Zoals je op dit filmpje kunt zien begint Tom de idee van het dicht doen van een helemaal geopende deur door te krijgen. Dus eerst er achter langs zodat je dan met je NEUS de deur dicht kan gaan doen. (Tom vindt deze oefening echt heel erg leuk!)

Ik geef op dit moment in het leerproces het commando nog niet van te voren maar tijdens de handeling (het dicht doen van de deur). Dit doe ik omdat Tom het commando nog moet leren. Later in het leerproces kan ik het commando ook geven voordat hij aanstalte maakt.

In this video you can see the trick we choose for level 3. Tom is closing the door with his nose. It was a little hard to teach Tom not to use his paw... but he understands it and we are now practicing on closing the door when he is completely open. So Tom has to go behind the door and then close it. Sometimes he was pushing the door the wrong way. But you can see, Tom is doing a great job!

dinsdag 30 december 2008

Nieuwe mand?

Tom heeft een nieuw plekje gevonden om lekker te gaan liggen... en dat nieuwe plekje is mijn stoel!



Je zou zeggen dat de bank toch echt meer ruimte biedt... ook lekker zacht is... en dan heb ik het nog niet eens over zijn kussen en de bench waar hij lekker in kan liggen... en dan alle ruimte op de vloer....

Ach, een flatcoated retriever tikje?

Ik heb er maar een kleed over heen gelegd en zoals je ziet op de foto, Tom ligt lekker!

Waar zou hij over aan het nadenken zijn?

Hoe toch eens op met foto's maken....

Eindelijk een camera!

Ik heb een eigen fotocamera met een videofunctie!
Vanaf nu zul je dus meer foto's en video's op dit blog kunnen gaan zien!

Natuurlijk heb ik hem vandaag ook meteen getest. Hier kun je zelf zien hoe Tom reageert op het commando plaats.

I finally got a camera and I just wanted to do someting with it so here you can see Tom during the exercise 'go to the mat' (In dutch 'plaats').

maandag 22 december 2008

Wil je even de deur dicht doen?

Het gaat heel goed met het aanleren van dit trucje. (oefening 24, level 3)

Tom doet de deur echt goed dicht. Ik kan de deur zelfs al een heel eind open laten staan en hij duwt net zo lang/hard met zijn neus tot hij netjes dicht is!

De volgende stappen zijn het leren dichtdoen van de deur als hij helemaal openstaat en het aanleren van het commando.

Ik wil graag dat Tom dit gedrag op meer deuren (bijvoorbeeld ook keukenkastjes) toe kan gaan passen en zal daar dus ook nog wel wat aandacht aan moeten schenken. Kan Tom me echt helpen in de huishouding... zal hij echt leuk vinden! Kan ik hem roepen als er een la een kastje of de deur dicht moet!

24 Trick, level 3. Closing the door. Tom is doing a great job! He already closes the door. The next thing will be that the door is completely open en learning the cue. (And lather generalization, so he can close kitchen cabin's also) But it is going great!

woensdag 17 december 2008

De korstjes hoef ik niet!

Vanmorgen toen ik na het uitlaten binnenkwam stond er een bord met een boterham voor mij klaar. Aardig van mijn vrouwtje! Ze was alleen vergeten de korstjes van het brood er af te snijden, dus die heb ik maar laten liggen....

Wow!

Gisteren heeft mijn buurvrouw geholpen met het trainen van de staan en blijf (level 3 zit en blijf terwijl de hond aangeraakt wordt). Het ging verbazingwekkend goed! Uiteindelijk kon ze Tom gewoon aaien terwijl hij netjes bleef zitten (zonder commando van mijn kant)! We moeten dit natuurlijk nog vaker gaan trainen maar wat een begin zeg! Ben helemaal trots op hem!

Yesterday I trained the stand stay (level 3) and Tom did it amazingly well! At the end of the session Tom sat and stayed while my neighbor was petting Tom. Unbelievable! I know we have to train it more and more but what a start! I am very proud!

dinsdag 9 december 2008

Oefening 24 Truc en voortgang 22 Staan blijf

Vandaag ben ik begonnen met het trainen van een andere oefening namelijk; truc. In dit level mag je alleen gebruik maken van shaping. D.w.z. je mag je hond niet lokken in de juiste positie met je hand o.i.d., je mag alleen het gedrag wat de hond uit zichzelf aanbiedt gebruiken en dat clicken.

Ik heb ervoor gekozen om Tom te leren de deur dicht te doen. (Handig!)
Tom kent al de neustarget (iets aanraken met je neus), dus ik heb toen een stukje karton gepakt en dat in mijn handen gehouden en Tom raakte dat heel snel vol enthousiasme aan. Daarna heb ik het op de deur geplakt terhoogte van zijn neus en Tom bleef het met zijn neus aanraken!

Het grappige is, Tom kent ook de poottarget (dat je met je poot ergens op moet staan/slaan), en Tom deed dat dus hier ook. Hij sloeg met zijn poot tegen het stukje karton op de deur en de deur was meteen dicht! Heel goed gedaan... maar hoewel dit natuurlijk heel snel gaat, wil ik liever dat Tom het met zijn neus doet, zodat hij de deur niet gaat beschadigen.

Ik ben benieuwd hoe snel Tom dit verder op gaat pakken.
Ik ben begonnen met de deur iets open waar Tom zachtjes met zijn neus tegen de deur aandrukt, de volgende stap is dat Tom met zijn neus steeds iets harder tegen de deur gaat drukken zodat de deur ook echt dichtgaat. Als dit goed gaat ga ik de deur steeds een stukje meer open doen. (Daarna volgt nog als de deur helemaal openstaat, dan moet Tom er omheen lopen en nog het commando toevoegen).

De oefening staan en blijf (zit en blijf met betasten) heb ik vandaag weer even geoefend bij een schoolplein met een jong meisje. (hetzelfde meisje als pas). Ik ben erg blij dat ze wil helpen! En als we dit vaak gaan oefenen komt het echt goed! Ik denk alleen dat ik de volgende keer beter niet bij het schoolplein kan gaan staan want ik was aan het oefenen met Tom en dat meisje en er liepen teveel kinderen in de omgeving rond. Ik merkte dat Tom er teveel door werd afgeleid.

Maar het ging heel goed. Tom sprong maar een keer op, de tweede keer stond hij alleen op en snuffelde aan haar handen! Toch al een hele vooruitgang!!!

Today I have started to train the trick. I am training Tom to shut the door! He already touches the target that I taped on the door with his nose! (He also did a paw target once, but I don't want him to shut the door with his paw, so I didn't click that. I also have been training on the stand stay (sit stay examination) and Tom jumped up once, the second time he stand up and sniffed her hands, but this is already a great improvement! We will keep training this

maandag 8 december 2008

Geslaagd

Tom is gisteren geslaagd voor de oefening zit en blijf (daarbij moet de hond 30 seconden blijven zitten terwijl je op 5 meter afstand staat en er een afleiding is. Ik heb een speeltje in zijn richting gegooid.)

Tom is ook geslaagd voor de oefening staan. (daarbij moet de hond vanuit zit op een commando gaan staan.) Dit was geen enkel probleem voor Tom. Hij doet de oefening staan als ik voor hem sta, maar ook als ik naast hem sta.

En als laatste, Tom is geslaagd voor de oefening neuswerk. Dit was een makkie voor Tom. Hij moest een snoepje vinden onder een stukje stof. Ik had er voor gekozen om drie bloempotjes te gebruiken en onder een van die drie het snoepje te verstoppen. Tom bleef netjes zitten terwijl ik er mee bezig was en op mijn commando 'zoek' ging hij zoeken.

De oefening staan en blijf (zit en blijf) betasten door iemand, die heb ik pas buiten geoefend met een buurmeisje en dat ging verbazingwekkend heel goed. We begonnen met een vrij grote afstand en elke keer zette ze een stap richting Tom. Als Tom bleef zitten werd hij beloont en kwam het buurmeisje weer een stap dichterbij. Uiteindelijk was ze zo dichtbij, en Tom bleef netjes zitten, zodat ze hem bijna aan kon raken. Helaas sprong hij wel twee keer op, maar dat was te verwachten en we moeten hier dus ook echt op verder gaan oefenen. Maar dat ze zo dichtbij kon komen en Tom netjes bleef zitten is al heel wat voor Tom! (Die het liefste iedereen begroet met een lik over het gezicht...)

De oefening raakvlakken gaat best wel goed, alleen is de plank die ik heb eigenlijk te kort. (110 cm, het raakvlak hoort 90 cm te zijn) Maar Tom gaat er vaak op een goede manier naar toe en loopt dan over de (smalle) plank heen met alle vier zijn poten op de plank.

Tom passed the test for Stand, Nosework and Sit Stay!
We have been practicing the stand stay (sit stay) with a young girl and Tom did it great. He jumped up when she was very close to him, but I am proud that he was able to keep sitting when the girl was so close, and we keep training it.

vrijdag 5 december 2008

Pubertijd (Engelstalig)

Hieronder een zeer interessant mailtje van Melissa Alexander (schrijfster van Click for Joy)over pubertijd bij honden.

Some info for the list members whose puppies' brains have been taken by aliens...

In an intact male dog this is the time that testosterone production spikes. It spikes at 3 times the adult level, and some dogs have a really, really difficult time dealing with it. Adolescence is about hormones, yes, but it's not just about
testosterone -- or even just about sex hormones. If it were neutered animals would be exempt. They're not. All social mammals go through adolescence. Nature demands it.

Social mammals are generally helpless and totally dependent when they're born. When they reach maturity, however, they are expected to be fully independent and capable of raising the next generation. There's a lot of growth and development and learning and skill development that has to happen between those two points. Adolescence is the phase where nature demands that they learn to make decisions themselves based on their own reasoning. "Because I said so" is no longer good enough. They are biologically pushed to separate themselves from their parents and to do things their own way. It isn't rebellion. It's Nature.

You may say, "But dogs don't become independent. I don't want my dog making decisions on his own!" Nonsense -- of course you do. Think about what it was like when your puppy was eight weeks old -- think about the amount of time you had to put into managing every element of his life. Now compare that to an older dog who has done and seen it all. That dog may not be out bringing home the bacon, but he knows his world inside and out and is way more trustworthy, reliable, and mature. Well, you have to go through adolescence to get to that point. :-)

How do you handle it? You set them up to succeed, and you make doing the right thing very, very reinforcing. Really work on cementing the basics as the "best thing for dogs."

In addition to this biological imperative, a puppy's brain is going through incredible changes. The cerebral cortex becomes a leaner, meaner thinking machine. During the period where it does all this new myelinization, however, it's not a very efficient thinking machine -- especially during the early adolescence period.

That's why adolescents can think one minute and not the next. Worse, what happens is that the signals that should go to the cerebral cortex get rerouted directly through the limbic system, so you get a completely off-the-wall emotional response.

"Please take out the garbage."

"You hate me!! You'd never ask that if you understood me! You never listen! I hate you and never want to see you again!!!!!"

Ask a human teenager later why he responded that way, and he'll say, "I don't know" -- and he DOESN'T. He had no control of those sudden emotions. It was a complete brain fart.

Adolescence in dogs generally starts around 6-7 months of age. It technically lasts until adulthood, which is somewhere between 3 and 4 years of age. However, the absolute worst phase -- the time when they are truly bears of little brain -- is usually over after the first 2-3 months.

So to break it down:

7-10 months, early adolescence. This is the hardest period of adolescence. No brain. If intact, huge amounts of hormones. The honeymoon of childhood is over! This is usually the time when temperament defects start to rear their ugly heads. Some dogs become very reactive in this time, and within a pack, social issues may emerge.

11 months-3 years, adolescence. Lots of change during this long period. He goes from an emotional, underdeveloped 12 year old to a gawky teen to a young adult. The "no brain" periods gradually become less and less. However, with physical maturity also comes social maturity, and you can see a lot of "issues" that coincide with growth spurts. A lot of aggression rears its heads for the first time during the early part of this stage, from roughly 12-18 months.

3+ years, adulthood. Hormones level off. Growth stops. Dogs reach physical maturity somewhere between three and four years of age. Some never reach mental maturity. ;-) Others calm down and sober up quite a bit during these years. Rate of aging beyond this varies greatly from breed to breed.

So to sum up, adolescence in dogs in worst from roughly seven to ten months, and then gradually improves until adulthood at sometime between three and four years. The overall path of "improvement" is generally linear -- he'll be a different dog at two years than he is as 18 months -- but on a day-to-day basis, it's a crap shoot. Your dog may have a brain, or he may not.

On days he doesn't, don't take it personally. He's not being stubborn -- he truly can't think. Just make things simple. With a human teen, that's when you give a written list instead of a verbal one! Or take a day off and give him both a chance to process and a chance to, maybe, have a... er, lucid, moment.

Melissa Alexander
http://www.reinventing-melissa.com
http://blackseadogs.blogspot.com

Elmo

Even een kort berichtje over Elmo... (een nhd konijn, het vriendje van Tom)

Het leek wel alsof Tom en Elmo met elkaar hadden gesproken over het uithalen van kattekwaad...

Gisteren zit ik televisie te kijken en het volgende moment had ik geen beeld meer...
Elmo liep los rond, zoals elke morgen en had dus even zijn tanden in de kabel gezet......

Joeppie

Ik heb Tom vandaag getest op de af en blijf oefening en Tom bleef netjes 1 minuut liggen terwijl ik twee speeltjes in zijn richting gooide! en ik op zo'n 5 meter afstand van hem stond.

Ook het aandacht buiten krijgen van Tom gaat super!
Pubertijd is schijnbaar iets waar ze de ene dag/moment meer last van hebben dan het andere. En vandaag en gisteren ging het echt goed.

Ik ben ook aan de slag gegaan met wat oefeningen uit het Control Unleashed boek. Als eerste de 'reorienting-points'.

Als Tom uit de bench wil, (als hij er uit mag en ik er bij sta om hem er uit te halen) of door de deur wil als we gaan wandelen, dan moet hij eerst naar mij kijken, en pas als ik zeg dat hij eruit mag/door de deur mag, dan mag hij naar buiten. En wat is Tom slim zeg! Hij had dat zo door! Alleen ik moet er nu aandenken om dit consequent toe te passen, dus door Tom toestemming te geven om door de deur te gaan....... (dit is het lastigste gedeelte, mezelf opvoeden!)

Maar het is wel een veilig idee dat Tom niet zomaar meer door een open deur zal rennen (hier moet ik natuurlijk wel nog op verder trainen). Dus een hele handige oefening. En ik moet mezelf gewoon trainen om Tom elke keer toestemming te geven (of zou ik het lopen door de deur van mijzelf maar als toestemmingssignaal gaan gebruiken....)

Hoe heb ik dit aangeleerd?
Zodra Tom de deur uitwilde gaan, deed ik de deur dicht. Nou, dan kijkt hij je wel heel snel aan, wat ben jij nu aan het doen? Dat heb ik geclickt wat lekkers gegeven en zijn we samen de deur uitgelopen.

De volgende stap van deze oefening was, als de hond door de deur is, dat de hond je dan weer opzoekt. Dat heb ik gedaan door stil te gaan staan toen ik de deur uit was gegaan, en Tom draaide zich snel om om te kijken waarom ik niet meekwam... dat geclickt en toen wat beloont en zijn we verder gelopen. Grappig om te zien hoe snel Tom zulke dingen oppikt alsof dit de normaalste zaak van de wereld is. Als ik nu een deur opendoe, kijkt hij me aan. Het openen van de deur is dus een commando geworden om te kijken naar mij!

Een gedeelte van dit trucje doet me trouwens denken aan iets anders. Elke keer had Tom de neiging om zijn kop in de vaatwasser te steken, kijken of hij kon helpen met schoonmaken... Ik ben begonnen met een dichte vaatwasser (en Tom kende het leave it principe al)en zodra ik hem iets opende en Tom ernaar toe ging, deed ik hem dicht, als Tom achteruit ging (leave it) beloonde ik dat. Op het laatst ging Tom steeds naar achteren als ik de vaatwasser opende. HANDIG!

Ik ga nu beginnen met het oefenen van de whiplashturn. Het heet zo omdat het gaat om een snelle draai van het hoofd naar de baas toe, terwijl de hond dus met iets anders bezig is, hij ziet iets interessants bijvoorbeeld.
Je begint dit binnen in huis te trainen. Je roept zijn naam en zodra hij zijn nek beweegt click je en geef je het lekkers uit je hand. Je kunt er ook nog een speciaal spelletje van maken. Dan zeg je zijn naam, Tom, Tom draaide zijn kop naar mij toe,click, lekkers en dat lekkers gaf ik dan niet uit mijn hand maar gooide ik dan weer een eindje bij me vandaan, zodat Tom er naar toe moest rennen en dan kon ik weer zijn naam noemen zodat Tom weer zijn kop naar mij toe kon draaien en kon ik hem weer belonen. Tom vond dit een leuk spelletje!

We gaan dit ook buiten trainen. En vandaag kon ik Tom roepen, en hij draaide zijn kop om, terwijl er een hond heel dicht bij was.

Het passeren van andere honden ging de laatste dagen echt super!
Bijzonder toch hoe Tom in deze levensfase soms even de weg kwijt lijkt te zijn, en andere momenten echt SUPER presteert.

Ik heb de laatste dagen wat leuke interessante info gevonden op de pubertijd bij honden. Zal kijken of ik daar nog wat op het blog kan zetten.

Wat Tom trouwens erg leuk vindt is het halen van een speeltje, vooral daar lekker hard achteraan rennen, dan hard terugkomen, een heerlijk trekspelletje spelen en dit maar blijven herhalen! Dit gebruik ik dus ook als beloning.

We have been working on the down stay and Tom passed it today. I did throw two toys and Tom stayed down while I was 20f away from him.

We are still working on the finish and heel. I combine these two because the difference is only turning to the right with eye-contact and turning to the left with eye-contact. It is going better and better. At the beginning Tom turned to fast, and when I did the left turn he runs to my left side and sat there, looking at me!

The contacts.
We had a little satback. So I have to start training it again.

The stand with one cue.
I think we will be able to pass this one soon. Tom respond immidiately on the command 'staan', when he sits. I noticed when I asked a sit, then a down, then a sit, and then a stand he didn't respond to it. Did is going better and better so hopefully we will pass this one soon!

The sit/stand stay.
I have asked a neighboor and she wants to help with the training!

Tom has become a real adolescent... He drove me nuts this week. So I am also training on some CU (Control Unleased, from Leslie McDevitt) behaviors.

Like reorientingpoints and now we are starting with the whiplashturn. But Tom did it great today!

woensdag 3 december 2008

Hoe om te gaan met een puberende hond....

Zoals jullie hebben kunnen lezen, zit Tom goed in de pubertijd. En als baas is dat wel eens flink lastig! Tom is de eerste hond (ik heb drie andere honden gehad) bij wie ik echt even met mijn handen in het haar heb gezeten. Wat gebeurd er hier nu... eerst zo goed luisteren, en dan doen alsof hij doof is... Het schijnt dat Flatcoated retrievers honden zijn die inderdaad wel flink kunnen puberen. En ik zal in de opvoeding daar dus op moeten gaan reageren.

Voorkomen dat Tom zichzelf verkeerde dingen aanleert, lijkt mij logisch. Dus proberen te voorkomen dat Tom los breekt etc. Maar wat kun je meer doen dan dat...

Het is in ieder geval denk ik belangrijk om rustig te blijven, het is een levensfase, het gaat écht over, blijf consequent, en ga gewoon door met oefenen. Geen druk gaan gebruiken, gewoon consequent blijven. En overvraag je hond niet.

Denk maar eens aan puberende kinderen, hoe harder je er tegenin gaat, hoe harder ze proberen te doen wat jij niet wilt...

Aandachtspunten voor mij.

-Hierkomen.
-Beleving van het los van de lijn is VRIJHEID
-Bezig zijn met de baas is leuk

Het is denk ik belangrijk dat Tom nog meer op mij gefocused raakt, juist terwijl alles in hem roept om de wereld te gaan verkennen, en denken dat hij het wel beter weet.

Hiercommando.
Het is belangrijk dat Tom reageert op het hiercommando, en het niet vaker zal gaan negeren. Dus ik ga dit veel oefenen, in eerste instantie aan de lijn, in allerlei verschillende omstandigheden. Gewoon doorgaan met hoe ik dat vroeger ook wel deed. Vooral het zien van een andere hond, waar Tom nog geen kennis mee heeft gemaakt, (omdat ze beide aan de lijn zitten) is een zeer grote afleiding. Dus dit zal ik rustig op moeten bouwen. Ik zal gaan beginnen met het hiercommando op een hele grote afstand van de andere hond. En het is belangrijk in het oog te houden,dat de hond, Tom graag komt! (Dus geen getrek aan de lijn etc. Als Tom niet wil komen, dan is de andere hond dus te dicht bij en moet ik meer gaan oefenen op een grotere afstand en dan langzaam weer dichterbij de andere hond.)

Beleving het los van de lijn zijn.
Normaal gesproken vroeg ik altijd een zit of een af, en dan mocht Tom VRIJ. Hiermee heb ik bevestigd dat VRIJ zijn een hele leuke grote beloning is. Dus als Tom ineens los van de lijn is (om wat voor reden dan ook) is het niet gek dat Tom de bloemetjes buiten wil gaan zetten. Dit wil ik dus wat aan gaan passen. Schrijf ik later nog wel meer over.

Bezig zijn met de baas is leuk!
Hier zijn nog wat speciale trucjes voor. Natuurlijk moet je korte training/speelsessies houden, leuke beloningen gebruiken, de beloningen onvoorspelbaar laten zijn, de ene keer iets lekkers gebruiken, dan een spelletje met een flos dan een apporteerspelletje etc, iets wat de hond dus echt leuk/lekker vindt. Niet elke keer dezelfde oefeningen doen. Maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen. (Heb ik net ontdekt.) Kort gezegd komt het er op neer, dat je de hond wegstuurt, vrij, als hij nog aan het trainen is met je en het leuk! vindt. Je geeft de hond vrij en gaat zelf zitten. Als het goed is, zal op den duur de tijd dat de hond vrij wil zijn, steeds korter worden. De hond zal eerder terugkomen om nog meer met je te mogen spelen/trainen. En wordt de tijd dat de hond met je kan (wil) werken steeds langer. Ik zal kijken of ik dit nog eens wat gedetailleerde kan beschrijven en laat weten of dit echt werkt!

Wat ook goed werkt. Alle leuke dingen in het leven komen door/via mij. Je gebruikt dan eigenlijk iets wat Tom wil als een beloning voor gedrag dat jij graag wil. (Bijvoorbeeld meer aandacht voor de baas.)

Net zoals het leren lopen met een slappe lijn, je kunt daar gaan snuffelen, als we er samen met een slappe lijn heen kunnen wandelen, trek je, dan kun je daar niet snuffelen. En raak je verder van de plek waar jij naar toe wilt vandaan. Honden hebben dit snel door (als je het consequent goed toepast).

Tom has become an adolescent. He wants to explore the world and doesn't respond sometimes on the come command. I want to start training on the come command, and more attention to me when he is on the street etc. I bought the book Control Unleashed and want to start training some of the exersises. Like reorienting points, Whiplasturn, The look at That came, leave it and Give me a Break game etc. So Tom and I will become more and more a Team. And it gives us a structure on how to work in this fase of Toms life, when everything around him looks so good...

maandag 1 december 2008

Ja, ja, ik ben een flatcoat...

Ik heb pas verteld over hoe ik lekker mijn ding was gaan doen. Ik zal je vertellen wat ik nog meer heb uitgehaald.

Het vrouwtje had na de ervaring van pas (8 meter lijn) even geen behoefte meer aan de lange lijn, ze was geloof ik bang, dat ik dan nog een keer zou ontsnappen. Dus wat heeft ze toen bedacht. Gewoon aan de korte lijn.

Tja.
Of dat zou helpen....

NEE!

Ik was keurig aan het wandelen met mijn vrouwtje tot ik een andere hond zag, die moest ik begroeten! Baasje moest stoppen, maar dat deed ze niet, dus zij liep door, ik in de remmen, en ja, toen had ik door dat ik, als ik mijn kop op een goede manier hield, ik uit de halsband kon ontsnappen!

Het vrouwtje keek heel raar op, toen ze alleen nog de riem en halsband vast had, en ik lekker aan het rennen was...

Het was wel wat gevaarlijk, en ik hield het vrouwtje echt wel in de gaten hoor. Ik was op een gegeven moment in een tuintje, en daar was een heg, dus mijn vrouwtje dacht dat ze me daar wel kon pakken. NIET DUS.
Ik sprong er gewoon overheen!

Mijn vrije uurtje was nog niet voorbij!

Toen mijn vrouwtje wegrende, ben ik maar achter haar aangegaan. En toen zijn we samen braaf naar huis gewandeld.

Mijn vrouwtje had het even helemaal gehad, geloof ik, en wat had ze toen besloten. We gingen samen 's middags naar de hei! Heerlijk!!!

Ook daar ben ik even een tijdje mijn eigen gang gegaan, maar ook heb ik heel netjes geluisterd. Ze verstopte zich achter bomen, en dat had ik heel snel door, en rende dan hard naar haar toe. Of ze misschien de weg kwijt was....

Ook het hier commando heeft ze een paar keer geroepen en dan reageerde ik ook meteen.

Maar ja, ik moest gewoon ook even nog lekker er vandoor.

Vrouwtje heeft horen zeggen dat dit gedrag komt doordat ik in de pubertijd ben gekomen. Wat dat is... ik ben gewoon heel benieuwd naar wat voor leuke dingen ik allemaal kan doen in deze wereld.
En dat zijn hele leuke dingen! Ben benieuwd naar wat er nog meer gaat gebeuren....